Ciasta i Wypieki

Przepisy na ciasta z własnego doświadczenia.

Get Adobe Flash player

Pychotka Orzechowa

Przygotowanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko rozmieszać dokładnie z mąką i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje i na wierzchu będą się pojawiać pęcherze powietrza. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło/margarynę utrzeć, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie mascarpone/ubitą śmietankę. Orzechy włożyć do woreczka i rozwałkować, żeby się pokruszyły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej (wyjdzie jej dość cienka warstwa więc może się ona trochę zmieszać z powidłami i orzechami ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza). Ponownie ułożyć herbatniki, na to reszta powideł, 1/3 orzechów i 1/3 masy budyniowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, na nich rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. 

Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" Ciasto schłodzić w lodówce.








SKŁADNIKI








Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci
DSTSS pod numer 7243 koszt smsa (2,46zł)


Już nie długo nowe Przepisy